Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: Μαζί καλύτερα...

 Υπάρχει συχνά, μια σύγχυση ως προς τα διάφορα είδη ψυχοθεραπείας, τις διάφορες σχολές που  ακολουθούνται από τους ειδικούς, και πολλοί τίτλοι μπερδεύουν τους ανθρώπους που θα ήθελαν να απευθυνθούν σε κάποιον αλλά δεν ξέρουν τι θα τους ταίριαζε καλύτερα. Αυτό, το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε επόμενο άρθρο. Σήμερα, θα μιλήσουμε για τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας.
  Ομαδικές συναντήσεις για ιατρικά θέματα αναφέρονται ήδη από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, ο πιο γνωστός και σημαντικός επιστήμονας που δούλεψε για την ανάπτυξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι ο Irvin Yalom. Ήδη, από το 1970, είχε συγγράψει το ακαδημαϊκής φύσης έργο " Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας", το οποίο παραμένει ακόμη και σήμερα το πιο ενδελεχές έργο σχετικά με την ομαδική θεραπεία. Στο έργο αυτό, τόνισε την αξία της παρακολούθησης στο "εδώ και στο τώρα",  δίνοντας δηλαδή έμφαση στις διεργασίες που αναπτύσσονται κατά τη συμμετοχή στην ομάδα.
 Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που διέπουν μια ομάδα και κριτήρια για τη δημιουργία της, ώστε να να ¨δουλέψει¨καλύτερα. Η ομάδα, καταρχάς, αποτελείται από 4 -12 άτομα, με καλύτερο δυνατό αριθμό τα 10. Καλό είναι να υπάρχει μια συμφωνία σε διάφορα χαρακτηριστικά των ατόμων που συμμετέχουν (φύλο, ηλικία,) ώστε να επιτευχθεί άμεσα ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες την απόλυτη έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεών του, με απώτερο σκοπό, την αυτογνωσία και τη λύση των όποιων διαπροσωπικών προβλημάτων προκύπτουν. Επίσης, υπάρχουν ανοικτού τύπου ομάδες, οι οποίες δέχονται άτομα και μετά την έναρξή της, και κλειστού που δεν δέχεται την είσοδο σε αυτήν, νέων ατόμων. Αυτό, συμφωνείται όμως, από την αρχή ανάμεσα στα άτομα και στον συντονιστή, όπως και η διάρκεια και η συχνότητα των συναντήσεων.
  Η συμμετοχή σε ομαδική θεραπεία σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να περιορίσει την αξία της ατομικής ψυχοθεραπείας, όπου η επικέντρωση γίνεται στο άτομο 100%. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι οι δύο μορφές αυτές αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς όσα διερευνήθηκαν σε ατομικό επίπεδο, μπορούν να δοκιμαστούν στο ασφαλές περιβάλλον μιας ομάδας και να βελτιωθούν τα λάθος πρότυπα που εμφανίζονται στις πάσης φύσεως σχέσεις.
  Η ομαδική ψυχοθεραπεία, βρίσκει μεγάλη εφαρμογή σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και σε άλλες απειλητικές προς τη ζωή ασθένειες, σε άτομα που έχουν βιώσει κοινές εμπειρίες, άτομα που είναι εξαρτημένα από ουσίες, τζόγο, αλκοόλ. Το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή σε μια ομάδα, είναι να κατανοήσει το άτομο ότι δεν είναι μόνο του και ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τον ίδιο( παγκοσμιότητα του προβλήματος). Επίσης, μέσα από την ομάδα, τα μέλη συγκεντρώνουν πληροφορίες για διάφορα θέματα και τελικά αποκτούν καλύτερη αυτεπίγνωση και βιώνουν αισθήματα εγγύτητας και οικειότητας μεταξύ τους.
  Όπως, άλλωστε αναφέρει ο Yalom,  για μια μελλοθάνατη γυναίκα, η συμμετοχή στην ομάδα, δίνει το εξής αίσθημα: " Είμαι μόνη μου σε μια βάρκα. Βλέπω τα φώτα από τις άλλες βάρκες. Ξέρω ότι δεν μπορώ να τα φτάσω, δεν μπορώ να ενωθώ μαζί τους. Αλλά πόσο ανακουφιστικό είναι να βλέπω αυτά τα φώτα να σκαμπανεβάζουν στο λιμάνι."



 Πηγή: Irvin Yalom, στον κήπο του Επίκουρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου