Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Σε αναζήτηση ενός ήρωα

Κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως κάτι έχει αλλάξει. Τα πρόσωπα των ανθρώπων είναι πιο θλιμμένα από ποτέ…. σκεπτικά, απεγνωσμένα, βυθισμένα σε σκέψεις και συλλογισμούς. Αναμφισβήτητα οι καιροί που διανύουμε θα γραφτούν στην ιστορία, ως καταστάσεις δύσκολες, ως οριακές στιγμές, ως ώρες ανάδυσης μεγάλων ηρώων. Τι θα γίνει με εμάς όμως? Πώς θα ζήσουμε το τώρα που δικαιούμαστε? Το τώρα που αξίζουμε?
Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και γύρω μας όλα τα μάτια έχουν σκοτεινιάσει. Αυτό που υπάρχει μέσα μας είναι δύσκολο να περιγραφεί καθώς είναι ένα κράμα συναισθημάτων: φόβος, οργή, απελπισία, θλίψη, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, απόγνωση….. ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος συνδυασμός! Δεν είναι τυχαίο που οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα και τα ποσοστά δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 40% μέσα σε ένα έτος. Πως φτάσαμε όμως έως εδώ?
Σε όποια παρέα και να βρεθείς ακούς την ίδια συζήτηση να κάνει κύκλους και να διανθίζεται από τις εκάστοτε προσωπικές πεποιθήσεις…. και  πάντα δυο λέξεις πρωτοστατούν στις συνομιλίες: Οικονομική Κρίση! Χαθήκαμε στον κυκεώνα της οικονομίας και μείναμε γυμνοί να αναζητούμε ήρωες και σωτήρες! Και μέσα στην αλλοτρίωση μας, ξεχάσαμε να κρατήσουμε τον εαυτό μας, ως μια σανίδα σωτηρίας. Αποξενωθήκαμε από τους γύρω μας, γιατί αγαπήσαμε ή μάλλον λατρέψαμε τα υλικά αγαθά μας. Και όταν αυτά πήγαν να μας τα στερήσουν γίναμε δυστυχισμένοι και μεμψίμοιροι. Στον αντίποδα φυσικά τοποθετείται εκείνη η μερίδα των ανθρώπων που πραγματικά υποφέρει γιατί στερείται βασικών αγαθών, όπως φαγητό και στέγη. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και εκεί καλούμαστε όλοι να συνεισφέρουμε όσο και όπως μπορούμε.
Ο Freud έλεγε ότι η ζωή δεν είναι ούτε τόσο όμορφη ούτε τόσο άσχημη όπως τη φανταζόμαστε, είναι όμως το μόνο που έχουμε. Τα πράγματα ομολογουμένως είναι πολύ δύσκολα αλλά με αυτά έχουμε τώρα να παλέψουμε. Το σημαντικό είναι να βρούμε τον εαυτό μας μέσα σε όλα αυτά, να ακούσουμε τις ανάγκες του, να ψάξουμε για τις επιθυμίες και τα όνειρα του και έπειτα να στρέψουμε το βλέμμα στον συνάνθρωπο, να πάρουμε και να δώσουμε δύναμη. Το κυνήγι του πλούτου και ο υλισμός προσπαθούσαν χρόνια να καλύψουν το κενό της απόστασης με τον εαυτό μας.
Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν ήρωα….. αυτός πρέπει να φανερωθεί, μόνο αυτός μπορεί να μας σώσει, ο Αληθινός Εαυτός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου