Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πατρικός ρόλος: από δευτερεύων, πρωταγωνιστικός!

   Πόσοι άραγε από εμάς είπαμε την Κυριακή την υπέροχη φράση: " χρόνια πολλά μπαμπά!"!! Πόσοι μπαμπάδες λάβανε μια χαρούμενη παιδική ζωγραφιά συνοδευόμενη με μια αγκαλιά από τα παιδιά τους όπως γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη, στη γιορτή της Μητέρας;
   Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου έχει οριστεί επίσημα ως η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα! Κάποιοι σίγουρα θα αναρωτηθούν αν είναι τόση σημαντική μέρα αυτή ώστε να είναι άξια αναφοράς ενώ άλλοι θα σπεύσουν να πουν ότι είναι μια ακόμα μέρα του σύγχρονου μάρκετιγκ χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Με μια πιο αναλυτική ματιά όμως θα διαπιστώσουμε ότι ίσως οι ημέρες που είναι αφιερωμένες στο πατέρα και τη μητέρα και ο τρόπος που "γιορτάζουμε" τη καθεμία, αντικατροπτίζουν την κοινωνική δομή του πολιτισμού μας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια τείνει να δώσει στον πατέρα έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, είτε το ζευγάρι είναι παντρεμένο είτε διαζευμένο.
  Η προσπάθεια για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του πατέρα αποδεικνύεται από κοινωνικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όπως και σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα χορήγησης άδειας πατρότητας. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες πλήττονται εξίσου με τις γυναίκες από τις επιπτώσεις της ανισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της οικογενειακής ζωής ενώ και οι μπαμπάδες ωφελούνται πολλαπλώς από την καλύτερη καθημερινή επαφή με τα παιδιά τους. Αντίστοιχα οφέλη προκύπτουν και για τα παιδιά από τη συμμετοχή και των δύο γονεών στην οικογενειακή ζωή.
   Ο ρόλος του πατέρα λοιπόν στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία αλλάζει και από τον "κουβαλητή"  του σπιτιού μεταμορφώνεται σε βασικό διαμορφωτή της ψυχολογικής, συμπεριφορικής και ακαδημαϊκής προόδου των παιδιών του.
  Πώς όμως μπορεί ένας πατέρας να ενισχύσει τον ήδη σημαντικό ρόλο του και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το παιδί του συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαπαιδαγώγησή του;
Παρακάτω θα ανεφερθούν κάποιες μικρές καθημερινές συμβουλές που όμως είναι αρκετά σημαντικές για την ενίσχυση του ρόλου του πατέρα στην ελληνική οικογένεια.
  Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε ουσιαστικό χρόνο στο παιδί σας. Το παιδί δεν είναι καλό να έχει για τον πατέρα του την εικόνα ενός πολυάσχολου ανθρώπου που δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο γιατί τότε, όσο και να το διαψεύδει ο πατέρας, θα νιώθει παραγκωνισμένο και αρκετές ενοχές ώστε να διεκδικήσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Περάστε λοιπόν λίγο χρόνο με το παιδί σας, όχι μόνο παίζοντας ή κάνοντας κάποιες δραστηριότητες μαζί, αλλά μιλώντας μαζί τους και ακούγοντας το ουσιαστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν συνδυάσει τη συζητήση με τον μπαμπά με κάποια σκανταλιά ή αταξία που μπορεί να έχουν κάνει! Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι μπαμπάδες μόνο σ' αυτή τη περίπτωση συζητάνε με τα παιδιά τους. Αφιερώστε
 λοιπόν χρόνο απλά ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των παιδιών σας, οι οποίες μη ξεχνάτε ότι αλλάζουν τόσο γρήγορα όσο γρήγορα περνάνε και οι ηλικιακές φάσεις τους... Επιπλέον μη ξεχνάτε να περνάτε χρόνο με το παιδί σας διαβάζοντάς του βιβλία και παραμύθια, από μικρή ακόμα ηλικία. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να καλλιεργήσετε ένα θετικό κλίμα απέναντι στο διάβασμα, κάτι που θα βοηθήσει το παιδί σας στη μετέπειτα επαγγελματική και ακαδημαϊκή
πρόοδό του.
  Μη φοβάστε να βάλετε όρια! Όλα τα παιδιά χρειάζονται σαφή και ξεκάθαρα όρια τα οποία καλό θα ήταν να συνοδεύονται από μια λογική εξήγηση της χρησιμότητάς τους από εσάς. Υπενθυμίστε λοιπόν στα παιδιά σας με σταθερότητα και ηρεμία, τα όρια που έχετε θέσει, τις λογικές αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν οι πράξεις τους (όχι τιμωρία) καθώς επίσης επιβραβεύστε τα με βραβεία, που έχουν κάποιο νόημα για αυτά, όταν εκδηλώνουν επιθυμητές συμπεριφορές. Είναι πολύ βοηθητικό για την ομαλή διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας, ο ρόλος του πατέρα να μη συνδέεται με τον εκφοβισμό αλλά με σταθερά λογικά όρια και εξηγήσεις.
  Το παιδί σας για να αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα, αξιοποιώντας όλο το εύρος των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του, χρειάζεται ένα πρότυπο και δεν υπάρχει πιο δυνατό από αυτό του πατέρα, είτε το αντιλαμβάνονται το παιδί και ο πατέρας είτε όχι. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα κορίτσι που περνά αρκετό χρόνο με έναν πατέρα στοργικό, όταν μεγαλώσει ασυνείδητα θα γνωρίζει ότι αξίζει τη στοργή και το σεβασμό των αγοριών και θα ψάχνει αυτό ακριβώς στις σχέσεις του με το άλλο φύλο...
  Ένα ακομά στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό για έναν πατέρα είναι το να είναι στοργικός με το παιδί του. Με την πρώτη ευκαρία , να το αγκαλιάζει και να το αγγίζει τρυφερά. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και το παιδί νιώθει αποδεκτό και ασφαλές.
  Μια μικρή καθημερινή συνήθεια που μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας είναι το φαγητό στο τραπέζι. Επιδιώξτε να μοιράζεστε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα μαζί του. Eίναι μια πολύ καλή ευκαιρία στο τραπέζι να οργανώσετε μαζί τις δραστηριότητες σας, να πείτε τα νέα της ημέρας σας, να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας και ν' ανοίξετε καινούριους δίαυλους επικοινωνίας μαζί του. Θα το διαπιστώσετε και μόνος σας ότι θα γίνει η αγαπημένη του ρουτίνα να τρώτε μαζί!
  Τέλος είναι πολύ σημαντικό, είτε ο πατέρας είναι παντρεμένος με τη μητέρα του παιδιού του, είτε είναι διαζευμένος, να τη σέβεται και να την εκτιμά σαν έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του. Αυτό το παιδί το εκλαμβάνει και νιώθοντας ότι ο ένας γονιός του εκτιμά και αποδέχεται  τον άλλο είναι πιθανό να νιώθει και το ίδιο αποδεκτό και άξιο σεβασμού ζώντας σ΄ενα ασφαλές περιβάλλον. 
  Ο ρόλος του πατέρα είναι ένας υπέροχος ρόλος γεμάτος εκπλήξεις, δυσκολίες και πολλές πολλές ευτυχισμένες στιγμές αρκεί να είστε εκεί για να τις δείτε και να τις βιώσετε...Οι στιγμές που χάνετε με τα παιδιά σας δε ξαναγυρίζουν πίσω, θα είναι για πάντα χαμένες στιγμές....Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι ο ρόλος του πατέρα δεν εξαντλείται ποτέ!!. Είναι ένας γλυκός ρόλος που θα τον έχετε μέχρι τα βαθιά σας γεράματα...



1 σχόλιο:

  1. Μια υπενθύμιση για κάποιους και για κάποιους άλλους ένας επαναπροσδιορισμός των ρόλων. Η αναγκαιότητα και των 2 προτύπων είναι σημαντική ακόμη και αν δεν εκτελούνται στην τυπική οικογένεια..Έξοχη τοποθέτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή