Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Πότε και πώς να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Το παραπάνω ερώτημα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα των γονέων (κυρίως εκείνων που έχουν παιδιά σε προεφηβική και εφηβική ηλικία). Όμως, έχει παρατηρηθεί πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει καλύτερα αποτελέσματα και συντελεί στην ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών όταν ξεκινά νωρίς από τη νηπιακή κιόλας ηλικία, σεβόμενη πάντοτε τη μοναδικότητα της προσωπικότητας του παιδιού και τις ιδιαίτερες ανάγκες του φύλου και της ηλικίας του. Ειδικότερα, από την ηλικία των 3 ή 4 ετών συνετό θα ήταν οι γονείς να πληροφορούν τα παιδιά τους σχετικά με την ανατομία του σώματός τους και τους νόμους της φύσης και  να απαντούν στις ερωτήσεις τους περί εγκυμοσύνης της μαμάς και τον ερχομό ενός μωρού με τρόπο θετικό και ειλικρινή. Εξαιρετικής σημασίας είναι όχι μόνο όσα λέτε στο παιδί σας, αλλά και ο τρόπος που του τα λέτε γι’αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί στους  μορφασμούς και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις,  γονέας και παιδί αποκτούν μία σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας και ουσιαστικά «ανοίγονται» κανάλια επικοινωνίας που θα διευκολύνουν τέτοιου είδους συζητήσεις και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Αναφορικά με την αναπαραγωγή του ανθρώπου και την σεξουαλική πράξη αυτή καθ’εαυτή, σε περίπτωση που ερωτηθείτε ευθέως από το παιδιά σας, μετά το πρώτο ξάφνιασμα, φροντίστε να τους δώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε με τρόπο απλό, κατανοητό και σαφή και φυσικά απαντήστε του εσείς και μην βάλετε κάποιον άλλον να το κάνει για εσάς(πχ. τον/την σύντροφο) διότι για να ρώτησε το παιδί εσάς σημαίνει πως νιώθει πιο οικεία μαζί σας. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσθε αρκετά συμβουλευθείτε κάποια από τα βιβλία του εμπορίου που απευθύνονται στην ηλικιακή ομάδα του παιδιού σας για να πάρετε ιδέες. Είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε ακόμη κι αν δεν έχετε ξαναμπεί σε αυτή τη διαδικασία παρά να αφήσετε την απορία ανεπίλυτη και να πληροφορηθεί το παιδί από κάποιον τρίτο ή το διαδίκτυο.
Ακόμη κι αν το παιδί σας δεν σας ρωτήσει ποτέ για το σεξ και τον «τρόπο που γίνονται τα παιδιά» ενημερώστε το στην προεφηβική ηλικία(10-12) για τον τρόπο αναπαραγωγής και αντισύλληψης ώστε να γνωρίζει έστω τις βασικές έννοιες πριν την εφηβεία που οι περισσότεροι νέοι πειραματίζονται με το σώμα τους και τις πρώτες τους ερωτικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου