Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Στρες: αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας..



Στην καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών ομάδων διαπιστώνεται κάτι πολύ κοινό: όλοι παραπονιούνται ότι βιώνουν στρες..Κάποιοι το ονομάζουν άγχος, κάποιοι άλλοι στρες..για τους επιστήμονες είναι απαραίτητη η διάκριση, ενώ για όλους τους υπόλοιπους σημασία δεν έχει τόσο πώς λέγεται, αλλά τελικά τι είναι αυτό που τους ταλαιπωρεί..
Σύμφωνα με τον ορισμό του Lazarus, το στρες είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του ατόμου και του περιβάλλοντος του. Όταν το άτομο αισθάνεται αδυναμία να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, βασιζόμενο στις προσωπικές του ικανότητες και δεξιότητες, τότε βιώνει το λεγόμενο στρες. Καθημερινά, όλοι αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, οικογενειακό, εργασιακό, φιλικό και κάποιες φορές ίσως αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, να αντεπεξέλθουμε όπως θα θέλαμε. .
Αυτή λοιπόν είναι η αρχή για να μπει ο οργανισμός μας στην διαδικασία της μάχης ή φυγής..Υπάρχουν δύο επιλογές: ή θα παλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τελικά να τα καταφέρουμε, ή θα το βάλουμε στα πόδια κ θα επιλέξουμε την φυγή.
Αν σκεφτούμε ότι έχουμε τις κατάλληλες ικανότητες και δεξιότητες, θα αντιδράσουμε θετικά και θα προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε δυσκολία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βιώσουμε έντονο στρες κ αυτό θα δώσει το ανάλογο μήνυμα στον οργανισμό μας βάζοντας τον στην διαδικασία της εγρήγορσης.
Όταν ο οργανισμός είναι σε συνεχή κατάσταση συναγερμού ξεκινάνε διάφορες διαταραχές που συνδέονται με το στρες, όπως καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, κακοήθεις νεοπλασίες..όμως όλα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν και να αλλάξουμε την πορεία τους με την αποτελεσματική διαχείριση του στρες..
Η διαχείριση του στρες περιλαμβάνει διάφορα πεδία, καθώς κάθε άνθρωπος είναι ένα παζλ με  πολλά και μοναδικά κομμάτια και πρέπει να δίνουμε σημασία στην ολόπλευρη αντιμετώπιση ενός προβλήματος…Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η διατήρηση μιας ημερήσιας σταθερότητας, η διαχείριση του χρόνου, η γνωσιακή αναδόμηση (αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε), η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η γνώση του εαυτού αποτελούν μερικές μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας για τον εαυτό μας.
Μην ξεχνάμε ότι το στρες μπορεί να γίνει θετικό (εύστρες),να είναι αυτό που θα μας κινητοποιεί και θα μας πηγαίνει μπροστά, αυτό που θα μας βοηθάει να προχωρήσουμε στην ζωή μας..
Εξάλλου, η ίδια η ετυμολογία της λέξης άνθρωπος είναι άνω+θρώσκω, κοιτάω και κινούμαι προς τα εμπρός, εξελίσσομαι..απλά κάποιες φορές ξεχνάμε τι μπορούμε να καταφέρουμε και πλημμυρίζουμε με στρες τον εγκέφαλο και το σώμα μας..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου