Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ειδικές φοβίες:Ποιες είναι, πότε χρήζουν αντιμετώπισης

Όλοι μας έχουμε βιώσει αρκετές φορές φόβο στη ζωή μας. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο φόβο και τη φοβία. Ο φόβος είναι εκείνο το δυσάρεστο συναίσθημα που δημιουργείται κάτω από συνθήκες πραγματικής απειλής της ακεραιότητάς μας. Αντίθετα, η φοβία είναι ο παράλογος και επίμονος φόβος μας για μία κατάσταση που δεν μας απειλεί άμεσα και πραγματικά, όπως για παράδειγμα η ζωοφοβία ή ο φόβος του αεροπλάνου. Το άτομο παρουσιάζει ένα σύνολο σωματικών και  ψυχολογικών συμπτωμάτων και μολονότι γνωρίζει πως είναι υπερβολικός ο φόβος του για τη συγκεκριμένη κατάσταση, δεν μπορεί να απομακρύνει τα ενοχλητικά του συναισθήματα και τείνει να αποφεύγει το αντικείμενο του φόβου του.
Οι πιο γνωστές φοβίες που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των Ειδικών φοβιών είναι:
Η ζωοφοβία (σε ζώα ή έντομα )
Η φοβία απέναντι στο φυσικό περιβάλλον(όπως στο νερό, το σεισμό, τις καταιγίδες, τα ύψη)
Η φοβία σχετιζόμενη με το αίμα/ένεση/τραύμα
Ο καταστασιακός τύπος φοβίας που σχετίζεται με συγκεκριμένες καταστάσεις όπως η οδήγηση, το αεροπλάνο, η χρήση ανελκυστήρα
Ο άλλος τύπος φοβίας (φόβος εμετού, μετάδοσης μίας ασθένειας, ο φόβος ότι το άτομο θα πέσει στο κενό).
Οι ειδικές φοβίες απασχολούν το 4-8% του γενικού πληθυσμού με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες και εμφανίζονται συνήθως στην παιδική και εφηβική ηλικία αν και είναι δυνατόν να κάνουν την εμφάνισή τους και πολύ αργότερα.
Σε ήπιες μορφές εκδήλωσής της, η εκάστοτε φοβία ενδέχεται να αντιμετωπιστεί από τα βιβλία αυτοβοήθειας που υπάρχουν για αυτήν.
Στις περιπτώσεις όμως εκείνες που η φοβία επιμένει στο χρόνο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητά του ατόμου στην καθημερινότητά του, καλό θα ήταν να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου