Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Αυτογνωσία: Μία λέξη με μεγάλη σημασία



O ανθρώπινος νους είναι εξοπλισμένος με έναν “καθρέπτη” που αντανακλά την πραγματικότητα και ένα “εσωτερικό μάτι” που ατενίζει και κατανοεί αυτή την αντανάκλαση.
Richard Rorty(1979)

 Αυτογνωσία σημαίνει να γνωρίζω τον εαυτό μου…Να γνωρίζω τα προτερήματα μου, τα ελαττώματα μου, τα δυνατά μου σημεία, την αχίλλειο πτέρνα μου, τις συναισθηματικές μου αντιδράσεις, τι με κρατάει «δέσμιο» σε καταστάσεις ή πρόσωπα και πάνω απ’όλα να γνωρίζω ότι δεν υπάρχει το «τέλειο» άτομο..

Όταν γνωρίζουμε όλα αυτά από τα οποία αποτελούμαστε έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για την επιτυχία καθώς μπορούμε να αντιληφθούμε τι χρειάζεται να «διορθώσουμε» και τι χρειάζεται να ενισχύσουμε για να πάμε μπροστά στην ζωή μας.

Στο χτίσιμο της αυτογνωσίας μας παίζουν ιδιαίτερο ρόλο κατά την παιδική ηλικία οι «σημαντικοί άλλοι», οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι φίλοι μας και στην μετέπειτα πορεία μας προστίθενται οι εμπειρίες μας, οι άνθρωποι που επιλέγουμε στην ζωής μας και όλα αυτά συμβάλλουν σ αυτό που είμαστε..

Η αυτογνωσία μας βοηθάει να θέτουμε στόχους κ να τους επιτυγχάνουμε, να αναπτύσσουμε υγιείς σχέσεις και να πορευόμαστε μια ευτυχισμένη ζωή..Ουσιαστικά είναι η δύναμη μας, καθώς λειτουργούμε βάση της γνώσης που έχουμε για τον εαυτό μας..

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με το πέρασμα των χρόνων, αλλά η αρχή της είναι στην παιδική ηλικία. Σημαντικό ρόλο παίζει η ενθάρρυνση και η επιβράβευση των γονιών. Όσοι είστε γονείς, μην ξεχνάτε να λέτε ένα μπράβο στα παιδιά σας ακόμα και για την πιο μικρή προσπάθεια που αντιλαμβάνεστε ότι κάνουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να περπατήσει, εσείς να είστε δίπλα του να το επιβραβεύσετε, να «χειροκροτήσετε» την προσπάθεια του.

Ένα παιδί που σας φέρνει μια ζωγραφιά, μην την αγνοήσετε για να την δείτε αργότερα, αγκαλιάστε το παιδί σας και εκφράστε του πόσο πολύ σας αρέσει και πόσο καλά τα έχει καταφέρει..

Ανάγκη για επιβράβευση και ενθάρρυνση δεν έχουν  μόνο τα παιδιά, αλλά και οι έφηβοι και οι ενήλικες και όλοι μας σε όποιο χώρο και αν βρισκόμαστε, στο σπίτι, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο.Στο σχολείο υπάρχουν οι μαθητές οι οποίοι κοπιάζουν και το μπράβο του δάσκαλου και του καθηγητή μπορεί να γίνει το έναυσμα για μεγαλύτερη προσπάθεια και ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Στον εργασιακό χώρο, οι προϊστάμενοι και οι ιεραρχικά ανώτεροι να χρησιμοποιείτε την ενθάρρυνση και την λεκτική ανταμοιβή καθώς μια καλή κουβέντα και θετική αναγνώριση αποτελεί κίνητρο για να εργαστεί κάποιος με περισσότερο κέφι και ενδιαφέρον.

Το ίδιο ισχύει και στις φιλικές και προσωπικές μας σχέσεις..Μ αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι εκτιμάμε τον άλλον και η εκτίμηση απέναντι στους άλλους αλλά και στον εαυτό μας είναι μια από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου