Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πώς να επικοινωνήσετε επαρκώς με άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Είναι γνωστό πως η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελεί τον «φόβο» των περισσότερων ηλικιωμένων αλλά και των συγγενών τους. Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως αυτό συμβαδίζει με το φυσιολογικό γήρας και είναι το πιο πιθανό να συμβεί σε μεγάλη ηλικία. Στην πραγματικότητα όμως, το φυσιολογικό γήρας δεν συνοδεύεται πάντοτε από τη συγκεκριμένη νόσο καθώς τα συμπτώματα που την ακολουθούν διαφέρουν από τις φυσιολογικές απώλειες μνήμης και μπορεί να εμφανιστεί και σε νέους ανθρώπους.
Τα σημαντικότερα συμπτώματα της ασθένειας αυτής που καταστούν την επικοινωνία με το περιβάλλον δυσχερή (εφ’όσον τεθεί η διάγνωση από τον ιατρό), είναι η έκπτωση των νοητικών και γνωστικών λειτουργιών, ο αποπροσανατολισμός και η λήθη ονομάτων, οικείων προσώπων και χώρων, η δυσκολία εκφοράς ολόκληρης πρότασης, οι παραισθήσεις και η καχυποψία, η κατάθλιψη και η χρήση ακατάλληλου λεξιλογίου(σπανιότερα).
Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με ένα άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ θα χρειασθεί να αντλήσετε όση περισσότερη υπομονή και αγάπη διαθέτετε γι’αυτό. Οι κυριότερες δεξιότητες επικοινωνίας που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν είναι οι παρακάτω:
Μιλήστε με απλές, σύντομες και σαφείς προτάσεις.
Περιμένετε να ολοκληρώσει την πρότασή του ακόμη κι αν αυτό διαρκέσει λίγο παραπάνω και επαναλάβετε περιληπτικά αυτά που κατανοήσατε για να δείτε αν θα συμφωνήσει ο ασθενής μαζί σας και αν καταλάβατε σωστά.
Μην θυμώνετε σε περίπτωση που εκφράζει άρνηση προς εσάς ή σας βρίζει. Θυμηθείτε πως δεν είναι προσωπικό αλλά απόρροια της νόσου του.
Βοηθείστε το να ακολουθεί πιστά τη θεραπευτική του αγωγή και τυχόν ασκήσεις που έχει συστήσει ο ιατρός του.
Αγκαλιάστε το και δείξτε απεριόριστη αγάπη, όχι οίκτο.

«Καμία απόλαυση της παρούσας στιγμής δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς την ικανότητα της λήθης»
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου