Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ας θέσουμε στόχους με «έξυπνο» τρόπο..

Φαίνεται πως κάθε έτος έχει δυο αρχές…… μια αρχή είναι χρονολογικά ορισμένη ως αρχή του έτους, η πρωτοχρονιά…. και μια αρχή που ξεπερνάει τα στενά όρια του χρόνου και συνδέεται με ξεκινήματα άλλου τύπου…. ο Σεπτέμβρης…..

Όλοι μας, μέσα στο δικό του πλαίσιο ο καθένας φυσικά (μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι κ.α.), αντιμετωπίζουμε τον Σεπτέμβριο ως μήνα εκκίνησης. Για πολλούς ενδεχομένως να είναι και μήνας αλλαγής…. Είναι ένας μήνας, αναμφισβήτητα, που θέτονται νέοι στόχοι, που επαναπροσδιορίζονται παλαιότεροι και που μπαίνουν σε ρότα υλοποίησης αποφάσεις και σχέδια.
Είναι πολύ όμορφο και ζωογόνο να κάνουμε όνειρα. Τα όνειρα μας, μας κατευθύνουν προς τα εκεί που πιστεύουμε ότι θα γίνουμε ευτυχισμένοι και πλήρεις… μας δείχνουν την πορεία. Αυτό που θα ήταν χρήσιμο σε εμάς είναι να θέσουμε στόχους, εμπνεόμενοι βέβαια από τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Να θέσουμε στόχους-μικρά βήματα προς το όραμα μας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι η διαδικασία της στοχοθεσίας είναι πιο περίπλοκη από όσο φανταζόμαστε. Ένας στόχος μας, για να έχει πιθανότητες να επιτευχθεί, θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι S.M.A.R.T.!
S= SPECIFIC:  Ο στόχος μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Χρειάζεται να καταγράψουμε ακριβώς τι είναι αυτό που θέλουμε, τον τρόπο που θα το επιτύχουμε, τον χρόνο που χρειαζόμαστε, αν χρειαζόμαστε βοήθεια από άλλους…..
M=MEASURABLE: Ο στόχος μας πρέπει να είναι μετρήσιμος, δηλαδή πρέπει να ξέρουμε ποιο θα είναι το αποδεικτικό σημείο της επιτυχίας μας, να γνωρίζουμε πότε θα έχουμε κατακτήσει τον στόχο μας.
A=ACHIEVABLE: Ο στόχος μας θα πρέπει να μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τους πόρους και τις δυνατότητες που έχουμε στην διάθεση μας. Ανέφικτοι εκ των πραγμάτων στόχοι είναι πολύ πιθανό να μας αποκαρδιώσουν και καλό είναι να μην θέτονται.
R=REALISTIC: Ο στόχος μας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, να μπορεί να συμβεί η αλλαγή που περιγράφει.
T=TIME-BOUND: Και τέλος, πρέπει να δηλώνεται το χρονικό πλαίσιο που θέλουμε να ολοκληρωθεί ο στόχος μας, ώστε να είμαστε περισσότεροι δεσμευμένοι και συγκεντρωμένοι σε αυτόν.
Μικρά και σταθερά βήματα μας φέρνουν κοντά στο επιθυμητό και μας πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω. Η ουσία ίσως βρίσκεται στο να ξέρουμε εμείς τι πραγματικά θέλουμε και πώς μπορούμε να το κατακτήσουμε.
¨H Aρχή είναι το Ημισυ του Παντός……¨   

 ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου